SportsControl® Creatine Tabs


Creatine Tabs

Kenmerken:
- Creatine Monohydraat
- 100% CreaPure® 1gram
- Spierversterkend
- Stimuleert spieropbouw

Ingrediënten:
Creatinemonohydraat, Vulstof: Microkristallijne cellulose, Antiklontermiddelen: Siliciumdioxide, Magnesium stearaat en Talk, Verdikkingsmiddel: Hydroxypropylmethylcellulose, Lactose, Bevochtigingsmiddel: Glycerol, Kleurstoffen: Titanium dioxide, Ijzer oxide, Oranje-geel.
Bevat suiker.

Toepassing:
Sport
De toename van het creatinegehalte in de spieren gaat gepaard met een verbetering van het fysiek prestatievermogen, vooral tijdens korte maximale inspanningen, en in het bijzonder wanneer deze volgens een intervalpatroon uitgevoerd worden zoals in een interval-sprinttraining. Er is ook duidelijk aangetoond dat creatine inname tijdens een periode van intensieve krachttraining, de effecten van deze training op de spierkracht en op de spiermassa kan stimuleren. Creatine inname heeft geen positieve effect op de aerobe uithouding. Orale creatine inname is dus vooral van toepassingen in de context van prestaties die beroep doen op spierkracht, snelheid en explosiviteit, eerder dan in uithoudingssporten.

Revalidatie
De effecten van creatine op de spiermassa en de spierkracht tijdens krachttraining zijn uiteraard ook van toepassing op revalidatie van sportletsels. Er werd aangetoond dat het herstel van de de spiermassa en de spierkracht na immobilisatie-atrofie gefaciliteerd wordt door inname van creatine. Aldus kan inname van SportsControl Creatine Tabs een positief effect hebben op de snelheid van het revalidatieproces na inactiviteit of immobilsitatie ingevolge een sportletsel.

Responders en non-responders
Omwille van het feit dat het effect van creatinesupplementering op de creatineconcentratie in de spieren erg variabel is tussen individuen, en er duidelijk 'responders' en 'non-responders' zijn, moet het effect van SportsControl Creatine Tabs op het prestatievermogen steeds op individuele basis beoordeeld worden, en bovendien in functie van de specifieke sportdiscipline. Immers, creatine inname veroorzaakt vaak een significante toename van het lichaamsgewicht als gevolg van vochtopstapeling in de spieren, wat in sommige sporten zelfs een negatief effect kan hebben op de prestaties. Omwille van dezelfde reden ervaren sommige sporters een toename van de spierspanning en aldus vermindering van de soepelheid als gevolg van creatine inname.

Gebruiksaanwijzing:
Creatine wordt ingenomen in een dosering van 3 a 5 g per dag (= 3 a 5 tabletten SportsControl Creatine Tabs per dag). De tabletten worden steeds gelijktijdig ingenomen om aldus een snelle toename van de creatineconcentratie in het bloed te veroorzaken. Omwille van een betere opname in de spieren worden de tabletten ook bij voorkeur ingenomen vlak na een training, en/of in combinatie met inname van koolhydraten via een normale maaltijd of via een sportdrank. Creatine wordt dagelijks ingenomen gedurende een periode van 8 a 10 weken, waarna de inname voor minstens 5 weken onderbroken wordt alvorens een nieuwe 'oplaadperiode' te beginnen. Wetenschappelijke studies suggereren immers dat de voordelige effecten van creatine inname verloren gaan bij innameperiodes van langer dan 10 weken. Een 'wash-out' periode van 5 weken lijkt dus noodzakelijk om de creatineconcentratie in de spieren naar de normale waarde te laten terugkeren, alvorens opnieuw een 'oplaadperiode' op te starten. Acute creatine inname heeft geen voordelige effecten.

Biochemische eigenschappen:
Creatine is een natuurlijk voorkomend guanidinederivaat, dat endogeen gesynthetiseerd wordt uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. Creatine komt in zeer hoge concentraties voor in de spieren, hoofdzakelijk onder gefosforyleerde vorm, met name als fosfocreatine. Fosfocreatine is een belangrijke energierleverancier in de spier, alsook een lokale regulator van het energiemetabolisme. Dagelijks wordt in het lichaam ongeveer 2 g van de creatinereserve in de spieren afgebroken tot creatinine, dat in de urine geexcreteerd wordt. Onder normale omstandigheden wordt deze hoeveelheid creatine vervangen door endogene synthese van creatine. Creatine wordt echter ook in belangrijke mate opgenomen via de normale voeding: vlees en vis bevatten met name a 7 g creatine per kg. Bij gebrek aan creatine inname via de voeding hebben vegetariërs aldus een lagere creatineconcentratie in de spieren dan de doorsnee populatie. Synthetisch creatine monohydraat wordt geproduceerd uit cyanamide en sarcosine. Het creatine dat in SportsControl Creatine Tabs gebruikt wordt is synthetisch creatine monohydraat onder de vorm van 100 % CreaPure www.creapure.com en beantwoordt aan de hoogste kwaliteitseisen.

Fysiologische werking:
Orale inname van creatine verhoogt de concentratie van creatine in de spieren, zowel vrije creatine als fosfocreatine. De respons is echter erg verschillend van individu tot indvidu. Personen met een lage natuurlijke creatineconcentratie in de spieren, zoals vegetariers, vertonen een grotere toename van het creatinegehalte in de spieren na orale creatine supplementering dan personen met een hoge natuurlijke creatineconcentratie. Creatine inname kan, via een toename van de creatineconcentratie in de spiervezels, de snelheid van ATP omzet en de resynthese van fosfocreatine in de spieren faciliteren, alsook de relaxatie van de spieren na een contractie versnellen. Er werd ook aangetoond dat creatine inname een aantal intracellulaire signaalmechanismen die belangrijk zijn voor de eiwitsynthese in de spiercellen kan stimuleren alsook de satelietcellen, die een belangrijke rol spelen in de regeneratie van spierweefsel, kan activeren.

Mogelijke nevenwerkingen:
De fysiologische effecten van creatine inname in de hierboven beschreven dosering (3 a 5 g per dag) zijn uitvoerig bestudeerd bij mannen en vrouwen uit verschillende leeftijdscategorieen. Het onderzoek toon aan dat inname van creatine a 3 - 5 g per dag geen schadelijke effecten heeft op de gezondheid, inclusief de nierfunctie, althans bij personen met ene gezonde nierfunctie. In zeldzame gevallen werd bij getrainde atleten een abnormale toename van de intramusculaire druk genoteerd met evolutie naar compartimentsyndroom. Stopzetting van creatine inname resulteerde in deze gevallen steeds tot een reversie van de symptomen. Belangrijkste 'nevenwerking' van creatine inname is doorgaans de toename van het lichaamsgewicht, gemiddeld 1 a 2 kg, maar die bij sommige personen erg uitgesproken kan zijn (> 5 kg). Met dit effect moet wel degelijk rekening gehouden worden in sporten waarin het gewicht een belangrijke prestatiebepalende factor is, en zeker ook in sporten met gewichtscategorieen.

Contra-indicaties
Ondanks het feit dat onderzoek wijst op de veiligheid van creatine inname in de vermelde dosering, is creatine inname uit veiligheidsoverwegingen niet aangewezen bij zwangere vrouwen of kinderen. Creatine supplementering wordt ten stelligste afgeraden in personen met een gestoorde nierfunctie of een gestoorde leverfunctie.

© VerdePharma juni 2009