SportsControl® EchinOX


EchinOX

Kenmerken:
- Echinacea
- Met Anti-Oxidanten: Curcumine BioCurmax - Resveratrol - Vitamine C - Selenium

Ingrediënten:
Kurkuma droog extract (Biocurcumax) (Curcuma longa), Vulstof: Microkristallijne cellulose, Stabilisator: Tricalciumfosfaat, Echinacea droog extract (Echinacea purpurea), Ascorbinezuur 90 mg (= 150 % ADH), Wijnstok droog extract (Regrapex-R forte) (Vitis vinifera), Verdikkingsmiddel: Hydroxypropylmethylcellulose, Antiklontermiddelen: Siliciumdioxide en Magnesiumstearaat, Zwarte peper droog extract (Bioperine) (Piper nigrum), Selenium aminozuur chelaat (50 ?g Se)(= 71 % ADH/AJR), Antiklontermiddel: Talk, Bevochtigingsmiddel: Glycerol, Verdikkingsmiddel: Hydroxypropylcellulose, Kleurstoffen: Titaandioxide, Ijzeroxide, Chinolinegeel en Oranjegeel S.

Toepassing:
Het preciese effect van orale anti-oxidanten of supplementen van Echinacea of vitamine C in de context van sport is vandaag nog onzeker. De opinies omtrent het gebruik van anti-oxidanten in de sport zijn dus erg divers. Enerzijds zijn er studies die aantonen dat inname van orale anti-oxidanten de mate van oxidatieve stress tijdens inspaning kan reduceren. Anderzijds is het duidelijk dat de vorming van vrije-zuurstofradicalen in de spieren tijdens inspanning, ook een belangrijke stimulus is voor trainingsadaptaties. Vanuit deze optiek, kan een periodisch gebruik van anti-oxidanten onder de vorm van SportsControl EchinOX overwogen worden. Als voorlopige aanbeveling geldt daarom dat anti-oxidanten bij voorkeur enkel ingenomen in periodes van zeer intensieve training en/of competitie, tijdens dewelke in eerste instantie gepoogd wordt om een reeds verworven conditiepeil te behouden of te stabiliseren, o.a. door middel van een betere recuperatie. Tijdens periodes van basistraining en conditieopbouw, is de inname van anti-oxidanten mogelijk minder aangewezen. Verder onderzoek in dit verband is echter vereist vooraleer tot sluitende aanbevelingen te kunnen komen. In geen geval is er evidentie dat acute inname van anti-oxidanten enig effect heeft op het fysiek prestatievermogen.

Gebruiksaanwijzing:
SportsControl EchinOX wordt bij voorkeur ingenomen bij de maaltijd met voldoende vocht. De dosering bedraagt 1 tot 2 tabletten per dag.

% ADH per dagelijkse aanbevolen portie 1 tablet per dag
- Vitamine C: 150 % (90 mg)
- Selenium amino acid chelaat 1% (Selenium): 71,4 % (50 ?g)

% ADH per dagelijkse aanbevolen portie 2 tabletten per dag
- Vitamine C: 300 % (180 mg)
- Selenium amino acid chelaat 1% (Selenium): 142,8 % (100 ?g)

ADH* = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Biochemische eigenschappen:
SportsControl EchinOX is een combinatieformulering van een hoogwaardig extract van de plant Echinacea Purpurea ('Zonnehoed'), en diverse anti-oxidanten onder de vorm van plantenextracten met curcumine en resveratrol enerzijds, en vitamine C en selenium anderzijds.

Echinacea Purpurea is een vaste plant afkomstig uit Noord-Amerika en behorend tot de familie der Asteraceae. Uit de bovengrondse delen van de plant, en in mindere mate de wortel, worden extracten bereid waaraan medicinale eigenschappen werden toegeschreven. 100 mg van het hoogwaardig Echinacea extract dat gebruikt wordt in deze formulering levert circa 4 mg polyphenolen. Curcumine is een gele kleurstof die gewonnen wordt uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa, een lid van de gemberfamilie of de Zingiberaceae. Het tot poeder gemalen mengsel van de gedroogde wortelstokken noemt men curcuma en levert bijvoorbeeld de gele kleur aan kerriepoeder. Curcuma bevat hoge concentraties van diverse polyphenolen die men gemeenschappelijk aanduidt onder de noemer curuminoïden. Aan curcuminoïden worden sterke anti-oxidant eigenschappen toegeschreven. Om een ideale opname van curcumine te verzekeren, wordt curcumine in SportsControl EchinOX toegediend onder de vorm van een extract met een zeer hoge biologische beschikbaarheid. Bovendien verhoogt toevoeging van piperine, onder de vorm van een extract van Piper Nigrum (?zwarte peper) de absorptie van BioCurcumine. Een ander belangrijk ingrediënt van SportsControl EchinOX is een hoog-kwalitatief extract van de vruchten van Vitis Vinifera (?wijnrank). Druivenextract bevat belangrijke concentraties van resveratrol, een polyphenole. Vitis Vinifera extract levert resveratrol onder de vorm van trans-resveratrol dat zeer snel en efficiënt geabsorbeerd wordt. Naar analogie met curcumine bezit resveratrol anti-oxidant eigenschappen.
Bovendien bevat SportsControl EchinOX ascorbinezuur, m.a.w. vitamine C à 90 mg per tablet, dit is 150 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Het anti-oxidant spectrum van SportsControl EchinOX wordt vervolledigd door toevoeging van selenium. Selenium is een mineraal net zoals magnesium, ijzer, kalium, of natrium. Selenium is een belangrijke component van gluthation peroxidase, een enzym dat zeer belangrijk is in de endogene anti-oxidant werking. Eén tablet SportsControl EchinOX bevat 50 ?g elementair selenium. Dit komt overeen met 91 % van de ADH.

Fysiologische werking:
Tijdens fysieke inspanningen neemt de productie van zogenaamde vrije-zuurstofradicalen in de spieren toe. Vrije-zuurstofradicalen of 'reactive oxygen species' (ROS) zijn nevenproducten van het zuurstofmetabolisme in de mitochondriën, en zijn verantwoordelijk voor zogenaamde 'oxidatieve stress'. Spiercellen beschikken over een eigen natuurlijk anti-oxidant systeem, zodat ze zich tijdens inspanningen adequaat kunnen beschermen tegen oxidatieve stress. Echter, er is ook evidentie dat de anti-oxidant capaciteit van het lichaam afhankelijk is van een voldoende inname van anti-oxidanten via de voeding. Aldus kan orale suppletie van anti-oxidanten onder de vorm van SportsControl EchinOX mogelijk ook bijdragen tot een grotere anti-oxidant capaciteit in het lichaam en aldus een betere bescherming tegen oxidatieve stress.

© VerdePharma juni 2009