SportsControl® Magnesium


Magnesium

Kenmerken:
Hoog gedoseerd magnesium: 450 mg

Ingrediënten:
Mineraal: Magnesium 450 mg (= 150% ADH) onder de vorm van: Magnesiumoxide en Magnesium aminozuur chelaat, Vulstof: Microkristallijne cellulose, Verdikkingsmiddelen: Hydroxpropylmethylcellulose en Cellulose poeder, Antiklontermiddelen: Magnesium stearaat en Talk, Bevochtigingsmiddel: Glycerol, Kleurstoffen: Titanium dioxide, Indigokarmijn, Brilliant blauw.

Toepassing:
Een gevarieerde evenwichtige voeding met voldoende plantaardige voedingswaren (zie boven) kan perfect in de nodige hoeveelheid magnesium voorzien voor een goede werking van bovenvermelde fysiologische functies. Echter, vaak wordt bij individuen, al dan niet in de context van recreatieve of competitieve sport, bij gebrek aan een evenwichtige voeding een magnesiumtekort vastgesteld. Vooral bij sporters die consistent of periodiek een caloriearm dieet volgen bijvoorbeeld in het kader van sporten met gewichtsklassen, of in sporten waarin een laag lichaamsgewicht erg bepalend is voor het prestatievermogen (bvb dansen, turnen, lange-afstandslopen, wielrennen,...), wordt regelmatig een tekort aan magnesium in de voeding vastgesteld, wat kan leiden tot een negatief magnesiumevenwicht. Typisch veroorzaakt dit bij sporters een grotere vatbaarheid voor krampen en aldus een verhoogde kans op kwetsuren. In dit geval is suppletie met magnesium onder de vorm van SportsControl Magnesium aanbevolen, al dan niet preventief. Ook bij een langdurig verblijf in een warme omgeving, en waarbij het verlies van magnesium via zweten onvoldoende gecompenseerd wordt via voeding en drank, is inname van SportsControl Magnesium aangewezen.

Gebruiksaanwijzing:
Eén tablet SportsControl Magnesium bevat 450 milligram elementair magnesium. Bij volwassenen bedraagt de dosering 1 tablet per dag, bij kinderen vanaf 13 jaar 1/2 tablet per dag. SportsControl Magnesium wordt bij voorkeur ingenomen bij de maaltijd met voldoende vocht. Omwille van de negatieve impact van magnesium op de resorptie van antibiotica onder de vorm van tetracycline, wordt SportsControl Magnesium desgevallend ingenomen minimaal 2 uren voor of na de inname van tetracycline.

Biochemische eigenschappen:
SportsControl Magnesium is een hoog gedoseerd magnesiumsupplement. Magnesium is een mineraal zoals calcium, ijzer, natrium en kalium. SportsControl Magnesium bevat 450 mg elementair magnesium waarvan 96 % onder de vorm van magnesiumoxide en 4 % onder de vorm van magnesium chelaat. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) voor magnesium bedraagt bij volwassen personen 300 à 480 mg (zie www.nubel.be). Dit betekent dat SportsControl Magnesium voldoet aan de ADH* voor magnesium.

Het menselijk lichaam kan zelf geen magnesium aanmaken is dus voor de toevoer van magnesium aangewezen op de voeding. Magnesium is een normaal ingrediënt van chlorophyl en komt aldus in hoge concentraties voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals bladgroenten, peulvruchten, graanproducten (volkoren), noten, maar ook bananen. Via een evenwichtig dieet met voldoende van deze voedingswaren kan het magnesiumevenwicht in het lichaam in principe perfect bewaard worden zonder nood aan supplementen.

Leeftijd - Magnesium (mg)
11-18 j - 250 - 300
+18 j - 300 - 480

ADH* = Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium

Fysiologische werking:
Magnesium is betrokken bij de regeling van de prikkelgevoeligheid van zenuwen en spieren, en is ook essentieel voor de energieproductie in de spieren, o.a. de afbraak van ATP, de directe energieleverancier voor spiercontracties. Magnesium heeft ook een essentiële functie in de skelet- en gebitsvorming en is onmisbaar voor de werking van vitamine B1 en B6, die een belangrijke rol spelen in het energiemetabolisme. Magnesiumtekort kan leiden tot algemene zwakte en vermoeidheid, spierkrampen en concentratieverlies.

© VerdePharma juni 2009