SportsControl® O.R.S.4Sport (hydratatieoplossing)


O.R.S.4Sport

Kenmerken:
- Energie-arme sportdrank met hoog zoutgehalte
- Stimuleert snelle opname van vocht en elektrolieten voor, tijdens en na inspanning
- Snelle rehydratatie na inspanning met veel zweetverlies
- 'Oplading' van extra vocht voor een duurinspanning in een warme omgeving

Smaken:
- Lemon
- Orange

Ingrediënten:
Maltodextrine, Natrium chloride, Kalium citraat, Natrium citraat, Magnesium citraat, Acesulfaam K, Aroma (sinaasappel).
Met suikers en zoetstof.

SportsControl O.R.S.4Sport is een calorie-arme orale rehydratatiedrank (O.R.S.). Deze sportdrank werd speciaal ontwikkeld om na een zware inspanning, resulterend in een belangrijke mate van dehydratatie door vochtverlies via zweten (daling lichaamsgewicht > 2 %) , het water- en electrolytenevenwicht in het lichaam snel te herstellen.

Eén liter SportsControl O.R.S.4Sport levert een totaal van 2,74 g electrolyten (Na, K, Mg, Cl) waarvan 1,97 g 'zout' (natrium), gemengd met een kleine dosis glucose onder de vorm van maltodextrine. De combinatie van natrium en glucose stimuleert de opname van water ter hoogte van de dunne darm. SportsControl O.R.S.4Sport, opgelost volgens deze gebruiksaanwijzing (zie onder) in kraanwater of flessenwater, levert een hypotone orale rehydratatieoplossing op met een osmolaliteit van 225 mOsm/kg.

Toepassing:
Omwille van de hoge concentratie aan natrium en de ideale hypotone osmolaliteit, is SportsControl O.R.S.4Sport uitermate geschikt om op een snelle manier water en electrolyten in het lichaam op te nemen. Het is algemeen bekend dat inspanningen van lange duur, in het bijzonder in een warme omgeving, als gevolg van overmatig zweten kunnen leiden tot een belangrijke mate van dehydratatie (> 2 % verlies van lichaamsgewicht). Dit gaat gepaard met o.a. een daling van het bloedvolume, het hartdebiet, en de bloedstroom in de spieren. Ten bate van een optimale recuperatie is het aldus essentieel om de normale vochtbalans en hartfunctie in het lichaam snel te herstellen. In dit perspectief is SportsControl O.R.S.4Sport, met zijn ideale combinatie van water, natrium en glucose, een uitstekend orale rehydratatieoplossing. Gezien zijn hoge zoutgehalte is SportsControl O.R.S.4Sport minder geschikt als standaard sportdrank voor algemene fitnesstrainingen in de context van fitheid en gezondheid. Hier is eerder het gebruik van SportsControl 2Win aanbevolen, een dorstlesser met een lager zoutgehalte die bovendien een optimale opname van koolhydraten (energie) verzekert (70 g per liter) onder de vorm van een ideale mix van maltodextrine en fructose.

Gebruiksaanwijzing:
Algemene aanwijzing
De gebruiksvriendelijke verpakking (zakje poeder voor 500 ml), maakt het erg makkelijk om zelfs zonder gebruik van bidons een groot volume gebruiksklare orale rehydratatieoplossing klaar te maken in een fles plat water à 1 liter (2 zakjes), 1,5 liter (3 zakjes) of 2 liter (4 zakjes).

Na inspanning
Herstel van dehydratatie vergt steeds het drinken van grote volumes water, alvast minimaal 1,5 maal het netto gewichtsverlies na de inspanning. Bijvoorbeeld, een persoon die aan het eind van een duurinspanning een netto gewichtverlies noteert van 2 kg, zal tijdens de eerste 4 à 6 uren recuperatie na de inspanning minstens 3 liter (2 kg x 1,5), bij voorkeur zoutrijk water moeten drinken. Vlak na een zware inspanning wordt bij voorkeur eerst een recuperatiedrank gedronken onder de vorm van SportsControl Recovery of SportsControl Recup Gold. Daarna zal consistent gebruik van SportsControl O.R.S.4Sport, eventueel afgewisseld met SportsControl 2Win teneinde ook voldoende koolhydraten op te nemen, zorgen voor een snel herstel van het water- en zoutevenwicht in het lichaam.

Voor inspanning
Bij langdurig verblijf in een tropisch klimaat, d.w.z. een warme vochtige omgeving, bestaat er een continu risico op chronische dehydratatie en evolutie naar een 'negatief electrolytenevenwicht'. Dit kan een negatieve impact hebben op trainings- en sportprestaties van zeer diverse aard, o.a. door een verhoogd risico op krampen en kwetsuren. Daarom wordt aanbevolen om in deze context preventief 1 à 3 dosissen à 500 ml SportsControl O.R.S.4Sport per dag te gebruiken als preventieve maatregel om een optimaal water- en electrolyten evenwicht in het lichaam te bewaren. Aangezien het lichaam na de nachtrust meestal llicht gedehydrateerd is, is het raadzaam om hiermee meteen bij het ontbijt te starten. Anderzijds is SportsControl O.R.S.4Sport ook een ideale drank m vlak voor een training of competitie te 'prehydrateren', d.w.z. een extra vochtreserve in het lichaam op te slaan. Voor deze toepassing wordt aanbevolen om 1 à 2 dosissen SportsControl O.R.S.4Sport te gebruiken gespreid over de laatste 2 uren voor de inspanning, met inbegrip van de opwarming.

Tijdens inspanning
Voor standaard gebruik tijdens inspanning in een warme omgeving adviseren wij het gebruik van onze dorstlesser SportsControl 2Win. Echter, bij personen die tijdens inspanning zeer 'zoutrijk' zweet produceren, zogenaamde 'salty sweaters', vaak te merken aan witte 'zoutbanden' op huid en kledij na de inspanning, is het raadzaam om tijdens inspanning van lange duur (> 3 uren) extra zout in te nemen onder de vorm van SportsControl O.R.S.4Sport. Dit kan gebeuren door naast SportsControl 2Win regelmatig een dosis SportsControl O.R.S.4Sport te drinken in plaats van gewoon water, of door bijvoorbeeld per bidon van 500 ml SportsControl 2Win 1 à 2 koffielepels SportsControl O.R.S.4Sport toe te voegen teneinde de zoutconcentratie in de sportdrank te verhogen. Tijdens ultra duurinspanningen in een warme omgeving, zoals volledige triatlons, is consistente extra zoutinname per definitie aanbevolen.

© VerdePharma juni 2009