SportsControl® Recovery (recuperatiedrank)


Recovery

Kenmerken:
- Hoge kwaliteit gehydrolyseerde eiwitten (PeptoPro) en wei-eiwitten
- Ideale mix van koolhydraten en eiwitten
- Stimuleert spierherstel
- Stimuleert opbouw koolhydraten en eiwitten in de spier
- Snelle recuperatie na intensieve duur- en krachttrainingen

Smaken:
Strawberry (aardbei)

Ingrediënten:
Maltodextrine, Dextrose, Ultra Whey proteïnen, PeptoPro, Aspartaam, Aroma (aardbei).
Met suikers en zoetstof. Bevat een bron van fenylalanine. Allergeneninformatie: bevat melk en soja.

SportsControl Recovery is een hoog-kwalitatieve calorie-rijke recuperatiedrank (365 kcal per 750 ml) op basis van koolhydraten, gehydrolyseerde eiwitten en wei-eiwitten (whey protein).

Samenstelling per 750 ml oplossing:
- Maltodextrine: 45 g
- Dextrose: 25 g
- Whey protein: 13 g
- PeptoPro: 12 g
- Aroma: 2 g

Een oplossing van 750 ml SportsControl Recovery levert een totaal van 70 g koolhydraten waarvan 64 % maltodextrine en 36 % glucose. Deze hoge dosis koolhydraten wordt gecombineerd met een dosis hoog-kwalitatieve eiwitten (25 g) waarvan 48 % onder de vorm van het gepatenteerde PeptoPro. (zie www.dsm.com/le/nl_NL/sport/html/peptopro_center.htm).
PeptoPro is een enzymatisch gehydrolyseerd melkeiwit afgeleid van caseïne. Inname van eiwitten onder deze gehydrolyseerde vorm verzekert een zeer snelle opname van aminozuren in het lichaam. Aanvulling van PeptoPro met hoogwaardige wei-eiwitten zorgt bovendien voor een goede dosering van aminozuren in SportsControl Recovery. De combinatie van maltodextrine, glucose, PeptoPro en wei-eiwit genereert een sterke toename van de insulinesecretie na inspanning. Insuline vervult een sleutelrol in de stimulering van de glycogeenopbouw en de eiwitsynthese in de spieren na inspanning, en is cruciaal als stimulus voor een optimaal recuperatieproces. SportsControl Recup Gold, een parallel herstelproduct in het SportsControl gamma, is een mogelijk 'professioneel' alternatief voor SportsControl Recovery. SportsControl Recup Gold bevat niet allen een hogere dosis PeptoPro dan SportsControl Recovery, maar bijkomens ook een hoge dosis vertakte aminozuren (BCAA's) onder de vorm van leucine. Hierdoor veroorzaakt SportsControl Recup Gold een nog grotere insuline-boost dan SportsControl Recovery, evenwel met een minder goede smaak omwille van de aanwezigheid van het bittere leucine.

Toepassing:
SportsControl Recovery werd speciaal ontwikkeld om in de context van een intensieve trainings- of competitieprogramma's, na zware trainingen of wedstrijden telkens de recuperatie optimaal te stimuleren. Zware fysieke inspanningen, zoals lange duurtrainingen, intensieve intervalinspanningen, of krachttrainingen veroorzaken enerzijds een uitputting van de koolhydraatreserves in de spieren (spierglycogeen), en anderzijds afbraak van spiereiwitten. Het herstellen van deze 'schade' ten gevolge van training is essentieel in het recuperatieproces, en is zelfs een voorwaarde tot 'supercompensatie'. In geval van sportbeoefening op hoog niveau is de recuperatietijd tussen trainingen of wedstrijden overigens vaak vrij kort, waardoor een volledige recuperatie via normale voeding vaak onmogelijk is. In deze context is gebruik van SportsControl Recovery essentieel om via een snelle recuperatie een optimale trainingsprogressie, of op zijn minst behoud van prestatievermogen, te bekomen. Dit is van toepassing zowel in de context van uithoudingssporten als kracht- en snelheidssporten. In geval van uithoudingstraining of weerstandstraining zal SportsControl Recovery zorgen voor een optimaal herstel van de energiereserves in de actieve spieren na elke intensieve inspanning. In geval van krachttraining zal de 'insuline-boost' veroorzaakt door de inname van SportsControl Recovery bovendien de winst in spiermassa en spierkracht stimuleren. Omwille van zijn hoog caloriegehalte is gebruik van SportsControl Recovery minder aangewezen na recreatieve inspanning of fysieke activiteit in de context van fitheid en gezondheid, waarbij vaak ook een daling of minstens controle van het lichaamsgewicht nagestreefd wordt. Hier is het gebruik van SportsControl 2Win meer aangewezen, een sportdrank met een beduidend lager caloriegehalte (280 kcal/liter) waarmee de energiebalans en de vochtbalans na inspanning vlot kan hersteld worden.

Gebruiksaanwijzing:
De gebruiksvriendelijke verpakking (sachet poeder van 97 g poeder goed voor 750 ml oplossing maakt het erg makkelijk om door toevoeging van één sachet aan een bidon of 'shaker' met een volume van 750 ml meteen een ideale recuperatiedrank te bekomen. SportsControl Recovery is een hersteldrank en wordt dus per definitie ingenomen na de inspanning, nooit voor of tijdens inspanning. De 'timing' van de inname is erg belangrijk. Aangezien de spieren vlak na een inspanning het meest vatbaar zijn voor een snelle opname van glucose en aminozuren en stimulering hiervan door insuline, wordt SportsControl Recovery bij voorkeur ingenomen vlak na de inspanning, bvb gespreid over de eerste 15 à 30 min na de inspanning. Hoe langer het interval tussen het einde van de inspanning en de inname van de hersteldrank, hoe kleiner de impact op het spierherstel. Na inname van SportsControl Recovery vlak na de inspanning, kan de recuperatie desgewenst verder bevorderd worden door gebruik van onze andere sportdranken SportsControl 2Win en/of SportsControl WinErgy. In geval van ernstige dehydratatie is ook gebruik van SportsControl O.R.S.4Sport aangewezen. Sporters die bezig zijn met een periode van creatine oplading kunnen na intensieve trainingen de inname van creatine laten verlopen via SportsControl Creatine Recovery, een combinatie van SportsControl Creatine Recovery en Creapure.

© VerdePharma juni 2009