SportsControl® Recup Gold (recuperatiedrank + leucine)


Recup Gold

Kenmerken:
- Professionele recuperatiedrank
- Ideale mix van koolhydraten, gehydrolyseerde eiwitten (PeptoPro) en leucine (BCAA)
- Stimuleert spierherstel
- Stimuleert opbouw koolhydraten en eiwitten in de spier
- Snelle recuperatie na intensieve duur- en krachttrainingen

Smaken:
Exotic

Ingrediƫnten:
Maltodextrine, Dextose, PeptoPro, Leucine, Aspartaam, Aroma (citroen en ananas).
Met suikers en zoetstof. Bevat een bron van fenylalanine. Allergeneninformatie: bevat melk en soja.

SportsControl Recup Gold is een hoog-kwalitatieve calorie-rijke recuperatiedrank (363 kcal per 750 ml) op basis van koolhydraten, PeptoPro en leucine.

Samenstelling per 750 ml oplossing:
- Maltodextrine: 45 g
- Dextrose: 25 g
- PeptoPro: 20 g
- Leucine: 5 g
- Aroma: 4 g

Een oplossing van 750 ml SportsControl Recup Gold levert een totaal van 70 g koolhydraten waarvan 65 % maltodextrine en 35 % glucose. Deze hoge dosis koolhydraten wordt gecombineerd met een dosis hoog-kwalitatieve eiwitten (20 g) onder de vorm van het gepatenteerde PeptoPro. (zie http://www.dsm.com/le/en_US/peptopro/html/home_peptopro.htm).
PeptoPro is een enzymatisch gehydrolyseerd melkeiwit afgeleid van caseene. Inname van eiwitten onder deze gehydrolyseerde vorm verzekert een zeer snelle opname van aminozuren in het lichaam, in tegenstelling tot inname van gewone eiwitten zoals het klassieke wei-eiwit ('whey protein'). Naast PeptoPro als bijzondere aminozuurbron, bevat SportsControl Recup Gold ook een hoge dosis vertakte aminozuren (zogenaamde BCAA's of branched-chain amino acids) onder de vorm van leucine, een sterk insulinogeen aminozuur. De ideale combinatie van maltodextrine, glucose, PeptoPro en leucine genereert een sterke toename van de insulinesecretie na inspanning. Insuline vervult een sleutelrol in de stimulering van de glycogeenopbouw en de eiwitsynthese in de spieren na inspanning, en is aldus cruciaal als stimulus voor een optimaal recuperatieproces. Omwille van de toevoeging van leucine, is SportsControl Recup Gold als recuperatiedrank superieur ten opzichte van SportsControl Recovery. De ideale samenstelling van SportsControl Recup Gold, bekomen door de toevoeging van een hoge dosis PeptoPro en vooral leucine, gaat echter wel ten koste van de smaak. Vooral leucine heeft een erg bittere smaak, die onmogelijk volledig kan geneutraliseerd worden door toevoeging van smaakaroma's. In geval van smaakprobleem biedt SportsControl Recovery, onze hersteldrank zonder leucine, en waarin PeptoPro gedeeltelijk vervangen werd door wei-eiwit (whey protein), een waardig alternatief.

Toepassing:
SportsControl Recup Gold werd speciaal ontwikkeld om in de context van een intensieve trainings- of competitieprogramma's, na zware trainingen of wedstrijden telkens de recuperatie optimaal te stimuleren. Zware fysieke inspanningen, zoals lange duurtrainingen, intensieve intervalinspanningen, of krachttrainingen veroorzaken enerzijds een uitputting van de koolhydraatreserves in de spieren (spierglycogeen), en anderzijds afbraak van spiereiwitten. Het herstellen van deze 'schade' ten gevolge van training is essentieel in het recuperatieproces, en is zelfs een voorwaarde tot 'supercompensatie'. In geval van sportbeoefening op hoog niveau is de recuperatietijd tussen trainingen of wedstrijden overigens vaak vrij kort, waardoor een volledige recuperatie via normale voeding moeilijk of zelfs onmogelijk is. In deze context is gebruik van SportsControl' Recup Gold essentieel om via een snelle recuperatie een optimale trainingsprogressie, of op zijn minst behoud van prestatievermogen, te bekomen. Dit is van toepassing zowel in het kader van uithoudingssporten als kracht- en snelheidssporten. In geval van uithoudingstraining of weerstandstraining zal SportsControl Recup Gold zorgen voor een optimaal herstel van de energiereserves in de actieve spieren na de inspanning. In geval van krachttraining zal de 'insuline-boost', veroorzaakt door de inname van SportsControl Recup Gold, bovendien de winst in spiermassa en spierkracht stimuleren. Omwille van zijn hoog caloriegehalte is gebruik van SportsControl Recup Gold minder aangewezen na recreatieve inspanning of fysieke activiteit in de context van fitheid en gezondheid, waarbij vaak ook een daling, of minstens kontrole van het lichaamsgewicht nagestreefd wordt. Hier is het gebruik van SportsControl 2Win meer aangewezen, een sportdrank met een beduidend lager caloriegehalte (280 kcal/liter) waarmee de energiebalans en de vochtbalans na inspanning vlot kan hersteld worden.

Gebruiksaanwijzing:
De gebruiksvriendelijke verpakking (zakjes van 97 g poeder goed voor 750 ml oplossing) maakt het erg makkelijk om door toevoeging van een zakje aan een bidon of 'shaker' met een volume van 750 ml meteen een ideale recuperatiedrank te bekomen. SportsControl Recup Gold is een hersteldrank en wordt dus per definitie ingenomen na de inspanning, nooit voor of tijdens inspanning. De 'timing' van de inname is erg belangrijk. Aangezien de spieren vlak na een inspanning het meest vatbaar zijn voor een snelle opname van glucose en aminozuren, en stimulering hiervan door insuline, wordt SportsControl Recup Gold bij voorkeur ingenomen vlak na de inspanning, bijvoorbeeld gespreid over de eerste 15 a 30 min recuperatie. Hoe langer het interval tussen het einde van de inspanning en de inname van de hersteldrank, hoe kleiner de impact op het spierherstel. Na inname van SportsControl Recup Gold, kan de recuperatie desgewenst verder bevorderd worden door gebruik van onze andere sportdranken SportsControl 2Win en/of SportsControl WinErgy. In geval van ernstige dehydratatie is ook gebruik van SportsControl O.R.S.4Sport aangewezen. Sporters die bezig zijn met een periode van creatine oplading kunnen na intensieve trainingen de inname van creatine laten verlopen via SportsControl Creatine Recovery, een combinatie van SportsControl Creatine Recovery en Creapure.

© VerdePharma juni 2009