SportsControl® Vita+4Sport (vitaminecomplex)


Vita+4Sport

Kenmerken:
Vitaminen en Mineralen

Ingrediënten:
Ascorbinezuur (vit C), Betatene 10%, Nicotinamide (vit B3), Alfatocoferolacetaat (vit E), Biotine 2%, Calcium pantothenaat (vit B5), Pyridoixine HCl (vit B6), Riboflavine (vit B2), Thiamine HCl (vit B1), Cholecalciferol 0,25% (vit D3), Foliumzuur, Cyanocobalamine 1% (vit B12), Zink AA chelaat 20%, Koper AA chelaat 10%, Chromium AA chelaat 2,5%, Stabilisator (Tricalcium fosfate, Microkristallijne cellulose), Antiklontermiddel (Magnesium stearaat, Siliciumdioxide), Omhullingsmiddel (Hydroxypropylcellulose), Kleurstof (Titanium dioxide, Ijzeroxide).
Allergeneninformatie: bevat melk en gluten.

Toepassing:
Vitamines en mineralen spelen een sleutelrol in tal van belangrijke lichaamsfuncties en zijn dus essentieel voor het bewaren van een goede gezondheid. Een gevarieerd dieet met voldoende fruit en groeten, volgraanproducten, vis, vlees en zuivelproducten, bevat in principe ruim voldoende vitamines en mineralen (chroom, koper, zink) om eventuele tekorten te voorkomen. Een evenwichtig gevarieerd dieet sluit aldus de nood aan vitaminesupplementen uit, zelfs in geval van intensieve sportbeoefening. Er is geen wetenschappelijke evidentie dat inname van extra vitamines of chroom, koper en zink, enige positieve impact heeft op sportieve prestaties van zeer diverse aard. Voor personen die fysiek actief zijn in de context van een verbetering van de fitheid en de gezondheid geldt aldus ook in eerste instantie dat er moet gestreefd worden naar een consistent gebruik van evenwichtige en gezonde voeding.

Echter, tal van sporters en elite atleten gebruiken, al dan niet tijdelijk, vaak een calorie-arm dieet met het oog op een daling van het vetpercentage in het lichaam. Lichaamsgewicht is immers in de meeste sporten een zeer belangrijke determinant van de prestaties. Typisch voor uithoudingsatleten is dan weer dat zij, na episodes van calorie-arm dieet, tijdens periodes van intensieve training en competitie overschakelen op een (te) eenzijdig koolhydraatrijk dieet. Hierdoor geraakt de voeding mogelijk uit balans als gevolg van een verminderde inname van 'niet-koolhydraatrijke' voedingswaren (fruit, groeten, volkorenproducten, zuivelproducten, vlees en vis), die net noodzakelijk zijn voor een voldoende inname van de diversiteit aan vitamines en mineralen. In geval van calorie-arme en koolhydraat-rijke voeding bestaat er dus inderdaad een risico op vitaminetekort, en is preventieve suppletie van extra vitamines dus wel aanbevolen teneinde een daling van het fysiek prestatievermogen als gevolg van vitaminedeficiënties te vermijden.

Biochemische eigenschappen:
SportsControl Vita+4Sport is in eerste instantie een multivitaminepreparaat dat de belangrijkste elementaire vitamines bevat. De wateroplosbare vitamines (C, B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotine en foliumzuur) zijn gedoseerd à 200% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). De vetoplosbare vitamines (A, D en E) zijn gedoseerd à 100% van de ADH. Bovendien bevat SportsControl Vita+4Sport de mineralen chromium, koper en zink à 75% ADH.

ADH* = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Mogelijke nevenwerkingen:
Bij gebruik van SportsControl Vita+4Sport in de opgegeven dosering (zie boven) zijn er geen nevenwerkingen bekend. Gelieve aldus de aanbevolen dosissen niet te overschrijden.

© VerdePharma juni 2009