SportsControl® WinErgy (energiedrank)


WinErgy

Kenmerken:
- Energierijke sportdrank voor snelle opname van koolhydraten voor, tijdens en na inspanning
- Ideale sportdrank in een koude omgeving
- Verbetering van het uithoudingsvermogen
- Voorkomt spiervermoeidheid
- Ideale sportdrank voor 'oplading' van koolhydraten voor en na inspanning

Smaken:
Lemon (citroen)

Ingrediënten:
Maltodextrine, Fructose, Natrium chloride, Kalium chloride, Magnesium citraat, Aroma (citroen). Met suikers.

SportsControl WinErgy is een 'energiedrank' die speciaal werd ontwikkeld om een optimale opname van koolhydraten (suikers) tijdens inspanning te verwezenlijken.

Eén liter SportsControl WinErgy levert 140 gram koolhydraten, waarvan 71 % maltodextrine en 29 % fructose, en staat voor een energieopname van 552 kcal per liter. SportsControl WinErgy is een hypertone drank met een osmolaliteit van 450 mOsm/kg. Omwille van deze osmolaliteit, die hoger is dan van onze hypotone dorstlesser SportsControl 2Win (250 mOsm/kg) of rehydratatiedrank SportsControl O.R.S.4Sport (225 Osm/kg), verloopt de opname van water in het lichaam met deze typische energiedrank trager. Aldus is SportsControl WinErgy, in tegenstelling tot SportsControl 2Win of SportsControl O.R.S.4Sport een sportdrank die in eerste instantie de opname van koolhydraten in het lichaam beoogt en in mindere mate de opname van water, ter compensatie van zweetverlies.

Toepassing:
Omwille van de hoge concentratie aan koolhydraten is SportsControl WinErgy uitermate geschikt om in een beperkt volume water op een snelle manier veel koolhydraten en dus nuttige energie op te nemen, hetzij voor, hetzij tijdens of na inspanning.
In de voorbereiding op een belangrijke uithoudingsprestatie van lange duur (> 90min) kan SportsControl WinErgy gebruikt worden om gedurende de laatste dagen voor de wedstrijd de koolhydraatreserve in de spieren op te drijven. Ook tijdens inspanningen van lange duur (>60min) is SportsControl WinErgy ideaal als continue energieleverancier voor de spieren, maar dan vooral tijdens inspanningen in eerder koude omgeving waarin het niet wenselijk is om grote volumes water te drinken, omwille van weinig vochtverlies via zweten. Eventueel is het ook mogelijk om, zelfs tijdens inspanning in een warme omgeving, SportsControl WinErgy als sportdrank te gebruiken, op voorwaarde dat de sporter dan tegelijk voldoende vochtinname verzekert via inname van SportsControl O.R.S.4Sport of gewoon water.
Aangezien de wederopbouw van de koolhydraatreserve in de spieren na een inspanning in belangrijke mate afhangt van de mate van inname van koolhydraten na een inspanning, kan SportsControl WinErgy ook dienen om na een inspanning de recuperatie te stimuleren, bij voorkeur in combinatie met SportsControl Recovery of SportsControl Recup Gold. Gezien zijn hoge caloriegehalte (552 kcal per liter) is SportsControl WinErgy minder geschikt als drank voor algemene fitnesstraining in de context van fitheid en gezondheid, waar men immers vaak ook een controle van het lichaamsgewicht nastreeft en een grote extra energie-inname dus ongewenst is.

Gebruiksaanwijzing:
Voor inspanning
Inname als 'tussendoortjes', d.w.z. buiten de gewone maaltijden, van 2 à 4 dosissen à 500 ml SportsControl WinErgy, al dan niet in combinatie met andere koolhydraatrijke producten uit het SportsControl gamma zoals SportsControl 2Win en dit gedurende 2 à 3 dagen voor een belangrijke uithoudingswedstrijd, kan in belangrijke mate bijdragen tot een verbetering van de prestatie.

Tijdens inspanning
De aanbevolen inname van koolhydraten tijdens een intensieve inspanning van lange duur (> 60min) bedraagt 1 à 1,3 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht per uur. Eén dosis van 500 ml SportsControl WinErgy bevat 70 gram koolhydraten. Aldus is voor een voldoende toevoer van koolhydraten en afhankelijk van het lichaamsgewicht een inname nodig van ongeveer 1 dosis van 500 ml SportsControl WinErgy voor elke 40 à 80 min inspanning. Daarnaast kan er, in functie van de noodzaak, steeds naar believen extra water gedronken worden.

Na inspanning
Ondanks de inname van koolhydraten voor en/of tijdens inspanning, heeft het lichaam na een intensieve inspanning meestal behoefte aan extra koolhydraten, teneinde de lichaamseigen reserves terug op te bouwen. Bij voorkeur wordt onmiddellijk na de inspanning dan in eerste instantie een typische 'hersteldrank' gebruikt, d.w.z. SportsControl Recovery of SportsControl Recup Gold. Inname van extra koolhydraten via 1 à 2 dosissen SportsControl WinErgy tijdens de eerste 3 à 4 uren die daarop volgen, zal zorgen voor een verdere stimulering van de recuperatie. In geval van ernstige dehydratatie, is echter eerder gebruik van SportsControl O.R.S.4Sport in combinatie met SportsControl 2Win aanbevolen opdat tegelijk het herstel van de koolhydraat-, vocht-, en zoutbalans in het lichaam optimaal zou verlopen.

© VerdePharma juni 2009